Bárányhimlő.hu

- védőoltással a bárányhimlő ellen program -

védőoltással
a bárányhimlő ellen program

bg_leftpage1_new.jpg
- Orvos válaszol -

A védőoltás ugyanolyan védelmet nyújt, mint a természetes bárányhimlő fertőzés (az oltott személy életre szólóan védett lesz a bárányhimlővel szemben)?

A több évtizede forgalomban lévő oltóanyaggal kapcsolatos eddigi tapasztalatok szerint a két adag bárányhimlő elleni oltás mindenképpen védelmet biztosít a fertőzés súlyos formája ellen. Az oltott páciens hosszútávon legfeljebb enyhe, szövődménymentes fertőzésre számíthat kockázat nélkül.

Gyermekem bárányhimlős gyerek környezetében tartózkodott (zárt térben). Mekkora az esélye, hogy ő is elkapta a bárányhimlőt?

Ha legalább egy órát tartózkodtak egy légtérben, vagy szemtől szembe érintkeztek, a megfertőződés esélye több, mint 50% és 14-21 napon belül várható a tünetek jelentkezése. Amennyiben a szülő el szeretné kerülni a fertőzést, érdemes ilyen esetben mielőbb, legfeljebb 72 órán belül beoltatni gyermekét. Ekkor vagy nem jelentkeznek a tünetek, vagy enyhe lefolyású fertőzés várható szövődmények nélkül.

Érdemes-e a megfertőződött gyerekek testvéreit bárányhimlő ellen beoltatni? Vagy már felesleges, mert úgyis megfertőződtek?

Amennyiben a gyermek elkapja a bárányhimlőt a közösségben (bölcsődében, óvodában, esetleg iskolában), akkor javasolt a családban élő, biztosan fertőzésre fogékony (nem volt bárányhimlős), 9 hónaposnál idősebb családtagok oltása, amennyiben a fertőzésforrással való érintkezésük kizárt, azaz nem érintkezett azzal a közösséggel, ahonnan a családtag fertőződött. Oltandó az a családtag is, aki korábban (legalább 4 hete) egy oltást kapott bárányhimlő ellen.

Szoptatás alatt lehet-e a kismamának oltást adni anélkül, hogy veszélyeztetnék kisbabáját?

Az oltottak nem fertőznek, semmilyen elkülönítésre nincs szükség, természetesen a szoptatás is folytatható.

Két adag oltás után is elképzelhető, hogy gyermekem bárányhimlős lesz?

Megfelelően tárolt és alkalmazott 2 oltást kapók esetében ennek a valószínűsége csekély. Ugyanakkor, ahogy egyetlen oltás, úgy a bárányhimlő elleni oltás sem biztosít 100%-os védelmet minden oltottban. A ritkán előforduló áttöréses (oltás ellenére kialakuló) bárányhimlő enyhe lefolyású és szövődménymentes.

A bárányhimlő elleni védőoltás más oltásokkal egyidőben beadható?

Igen, a kötelező és egyéb választott védőoltásokkal egyidőben adható. Javasolt még a közösségbe kerülés előtt, akár a 15. vagy a 18. havi kötelező védőoltással egyidőben beoltatni gyermekét bárányhimlő ellen.

Mi lesz, ha az oltott kislánynál későbbiekben terhesség alatt alakul ki bárányhimlő?

Több évtizedes tapasztalat szerint az áttöréses bárányhimlő minden esetben enyhe fertőzés. Így a terhesség alatt jelentkező fertőzés esetén is enyhe megbetegedés várható magzati szövődmény nélkül.

A bárányhimlő legtöbb esetben enyhe fertőzés. A biztos védettség érdekében, miért nem javasolt inkább átesni a fertőzésen?

A bárányhimlő nem enyhe betegség. Többek között a korábban ismeretlen eredetű idegrendszeri érintettséget (gyermekkori stroke), gerinc harántléziót (teljes bénulás gyulladás miatt), retina ér gyul-ladást következményes látásvesztéssel (teljes vakság!) – ma már a bárányhimlő fertőzés késői szövődményének tulajdonítják, melyek védőoltással megelőzhetőek.

Miért nem támogatható az egy oltással történő védekezés, hiszen egy oltás után is várhatóan enyhe fertőzésre, de élethosszig tartó biztos védettségre számíthatunk?

Minden fajta védőoltásra igaz, hogy az oltottak csekély hányada (kevesebb, mint 5%) az első oltásra nem reagál (hiszen immunrendszerünk egyéni jellemzőkkel rendelkezik). Ez előre nem kiszámítható. Az elvárható legbiztosabb védelem a fertőzés súlyos formája ellen 2 oltás után várható, ez az ajánlott alkalmazási gyakorlat.

További kérdése van a bárányhímlővel kapcsolatban?
Tegye fel szakértőnknek!
A BÁRÁNYHIMLŐRŐL

A bárányhimlőről

Magyarországon a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség, amelyen az esetek többségében az óvodáskor végéig átesnek a gyermekek. A kiütéseket, viszketést és lázat okozó fertőzést a rendkívül ragályos varicella zoster vírus (VZV) okozza, amely cseppfertőzéssel terjed. A beteg hosszú lappangási idő után (10–21 nap) mutat tüneteket, viszont már a kiütések megjelenése előtti 1-2 napban fertőz.
Egy családon belül a második ill. harmadik családtag bárányhimlő-fertőzése rendszerint súlyosabb lefolyású, hosszabb ideig tart, és jóval több hólyaggal jár.
A bárányhimlő általában önmagától gyógyul, de néha súlyos szövődményeket okoz, és kórházi kezeléssel is járhat. Magyarországon évente 30-40 ezer bárányhimlős eset fordul elő, közülük 300-400 kisgyermeket kell kórházban ápolni.

A varicella zoster vírus (VZV)
A vírus könnyen terjed az egyik fertőzött emberről a másik, bárányhimlőre még fogékony emberre. Fogékonyaknak nevezzük azokat, akik még nem estek át fertőzésen vagy nem kaptak bárányhimlő elleni oltást.
A VZV légúti váladékokkal jut át vagy köhögés, tüsszögés során, vagy a beteggel való közvetlen kontaktus kapcsán a bárányhimlős hólyagokból kikerülő vírusrészecskéket belélegezve.
A betegség átvészelése életreszóló védettséget jelent a bárányimlővel szemben, ugyanakkor a vírus a betegség gyógyulása után is a szervezetben marad. A gerincvelő melletti idegdúcokban megbújva általában felnőtt, gyakrabban időskorban okozza az övsömör, más szóval – a vírus nevét is adó – herpes zoster betegséget.

Tudta?

A bárányhimlőről a védőoltás kifejlesztése előtt azt tartották, hogy az a jobb, ha a gyermekek minél hamarabb átesnek rajta. Mindez azért lehetett így, mert nem létezett vakcina vagy más lehetőség a betegség megelőzésére. Azt pedig már akkor is tudták, hogy a serdülő- vagy felnőttkorban – különösen például várandósan – átvészelt fertőzés nagyobb kockázattal és súlyos szövődményekkel járhat. A védőoltás kifejlesztését több évtizeddel ezelőtt éppen az a felismerés tette szükségessé, miszerint a lehetséges szövődmények miatt a gyermekkori bárányhimlő sem veszélytelen!

Tudta?

 • Magyarországon 100 bárányhimlős gyermekből egy kórházba kerül.
 • Az Egyesült Királyságban a szövődmények miatt kórházba kerülő gyermekek 70%-a 15 éven aluli.
 • A lázzal, kiütésekkel és viszketéssel járó betegségen a gyermekek 90%-a átesik.
 • A csökkent immunrendszerű betegeknél a kezelés hiánya halálos szövődményt is okozhat.
 • Két adagból álló védőoltással már 9 hónapos kortól kialakítható a védelem.

- 4 -
TÜNETEK

A bárányhimlő tipikus „kellemetlen” tünetei, átlagosan 14 nap lappangási idő után jelentkeznek:

 • viszkető, jellegzetes kiütések az egész testen és a nyálkahártyákon:
  • A kezdetben apró piros pöttyök viszkető hólyagos majd pörkös kiütésekké válnak. A kiütések jellegzetesen az arcon, törzsön jelentkeznek először, majd a test egyéb részein is megjelennek. A száj, szemhéjak, nemi terület is érintett lehet.

Az alábbi tünetek a kiütések megjelenése előtt 1-2 nappal már kialakulhatnak:

 • láz,
 • rossz közérzet,
 • étvágytalanság,
 • fejfájás,
 • gyengeség.
Szövődmények

A bárányhimlő többnyire enyhe lefolyású betegség, de olykor komoly szövődményeket is okozhat.
A leggyakoribb szövődmény a hólyagos bőr felülfertőződése a test különböző részein, ami a gyógyulás után gyakran egész életre látható hegeket hagy.
Bár kevesen tudják, de az ártalmatlannak látszó pöttyöket okozó betegség akár szívizom-, máj- vagy ízületi gyulladást, csontvelőgyulladást és vérmérgezést is okozhat.
Az egyik leggyakoribb idegrendszeri komplikáció pedig a kisagyat érintő jóindulatú gyulladás. Ez a szövődmény mozgás-koordinációs zavarral jár, az akaratlagos mozgások végrehajtása közben remegés, beszédzavar, hányinger, hányás fordulhat elő. A riasztó jelek ellenére 2-3 hét alatt beavatkozás nélkül gyógyuló betegségről van szó.
Ritkább, de veszélyesebb szövődmény az agyvelőgyulladás, ami fejfájást, hányást, bizonytalan járást, zavartságot és görcsöket okoz, és késői idegrendszeri maradványtüneteket eredményezhet.
A betegség fokozott kockázatot jelent a kiscsecsemők, kamaszok, felnőttek, várandósok és a gyengült immunrendszerű betegek számára.

A bárányhimlő lehetséges szövődményei:

 • a bőr és a lágyrészek bakteriális felülfertőződése (cellulitis, ótvar)
 • kiszáradás,
 • idegrendszeri gyulladás,
 • tüdőgyulladás,
 • ízületi- és csontgyulladás,
 • szívizom-, májgyulladás,
 • vérképzőrendszeri eltérések,
 • vérmérgezés.

A súlyos szövődmények kezelése hosszan tartó kórházi ápolást igényelhet, ami a gyermekeknek és a szülőknek is rendkívül megterhelő. A kórházi tartózkodás a szülőkre nemcsak lelki, de nem tervezett anyagi terheket is ró, és általában egyikőjük erre az időre a munkából is kiesik.

- 6 -
MIT TEHETÜNK OTTHON?

A gyermek körmeit vágjuk rövidre, ezzel megelőzhetjük, hogy elvakarja a hólyagokat. A kezeket és a ruházatot tisztán és szárazon kell tartani.

A bőr viszketését langyos vizes zuhannyal csökkenthetjük.

Használjunk puha törülközőt, és ne dörzsöljük a gyermek bőrét, hanem óvatosan itassuk fel vele a nedvességet. A hólyagos bőrt nem szabad bekenni semmilyen krémmel, habbal, így elkerülhetjük, hogy a bőrön élő baktériumok a szervezetbe jussanak, fertőzést okozzanak.

A viszketés enyhítésére nagyon vékony rétegben mentolos hintőport használhatunk.

A lázat csillapíthatjuk láz- és fájdalomcsillapítókkal, kivéve szalicilát tartalmú gyógyszerekkel.maci_mit-otthon.png

- 8 -
MIKOR FORDULJUNK ORVOSHOZ?

Ha a gyermek nem iszik eleget. 

Ha a bőr a kiütések körül pirossá, duzzadttá válik vagy a bőr egyéb területein piros, meleg, fájdalmas területet észlelünk.

Ha a gyermek gyenge, nehezen ébreszthető fel.

Ha a gyermek erősen köhög, gyakran hány. 

Ha a láz újabb kiütések jelentkezése nélkül is megmarad, vagy a gyermek ismét belázasodik. 

Ha a gyermek szokatlanul viselkedik, vagy nyugtalanító tüneteket észlelünk nála.img4.png

- 10 -
MIÉRT VESZÉLYES A BÁRÁNYHIMLŐ?

A bárányhimlő nem ártalmatlan betegség, hiszen még a teljesen egészséges gyerekek szervezetében is szövődményeket okozhat.

Tévhit, hogy csak a legyengült immunrendszerű gyermekekre veszélyes. Nem lehet előre tudni, hogy melyik gyermeknél lesz súlyos lefolyású, komoly következményekkel járó a fertőzés; éppen ezért érdemes a megelőzést választani.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályán 1993 februárja és 2009 áprilisa között, a bárányhimlő szövődményeivel kezelt 98 gyermek 76%-a korábban teljesen egészséges volt.

img5.png

- 12 -
HOGYAN VÉDEKEZHETÜNK A BÁRÁNYHIMLŐ ELLEN?

A bárányhimlő ma már védőoltással megelőzhető. A két adagból álló oltás már 9 hónapos kortól adható. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) ajánlása szerint a gyermekek 16-18 hónapos korában ideális beadatni.1 A szabályoknak megfelelően beadott bárányhimlő elleni védőoltás a védekezés leghatékonyabb eszköze.

A bárányhimlő elleni védőoltást még időben, gyermeke közösségbe kerülése előtt kérje házi gyermekorvosától!

A bárányhimlő elleni oltás alkalmazása után leggyakrabban a beadás helyén jelentkező fájdalmat, bőrpírt, duzzanatot, illetve lázat és bőrkiütés észlelhetünk.

A legtöbb védőoltáshoz hasonlóan a bárányhimlő elleni vakcina sem biztosít 100%-os védelmet a betegséggel szemben. A második adag beadása után ritkán kialakulhat ugyan az úgynevezett áttöréses bárányhimlő, de ilyen esetekben a betegség sokkal enyhébb lefolyású, kevesebb kiütéssel jár, és általában láz nélkül zajlik le.

Nem családbarát!

Egy családon belül a második, illetve a harmadik családtag bárányhimlő-fertőzése rendszerint jóval több kiütéssel jár, súlyosabb lefolyású és hosszabb ideig tart. Többgyermekes családban a bárányhimlő miatt a szülők hosszú hetekre kieshetnek a munkából (a lappangási idő miatt lehet, hogy egymás után jelentkeznek a tünetek). Akár egyszerre mindkét szülőre szükség lehet, ha valamelyik gyermek kórházba kerül, hiszen a többi gyermek gondozását is meg kell oldani.

Ha az óvodás gyermek védőoltást kap, akkor egyúttal megelőzhető az is, hogy megfertőzze a kisebb testvérét, vagy a fertőzésen még át nem esett várandós anyukáját, aki korábban még nem kapott védőoltást, vagy nem vészelte át a betegséget
Az oltással tehát megvédhetjük a családtagokat is!

Felnőtt is elkaphatja!

Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy a bárányhimlő nem csak gyermekbetegség! Tény, hogy a gyermekek 90%-a még óvodáskorban átesik a betegségen, de akik gyermekkorukban nem fertőződtek meg, felnőttkorukban még fogékonyak lehetnek rá. Ez pedig a magyar lakosság 10%-át, azaz akár több százezer felnőttet érint.
A felnőttkori bárányhimlő általában súlyosabb lefolyású és több kockázattal jár, ezért a fogékony felnőtteket is mindenképpen érdemes beoltatni a bárányhimlő ellen.

Az övsömör
Övsömör úgy alakul ki, hogy a bárányhimlő gyermekkori átvészelése után a vírus elraktározódik a gerincoszlop melletti idegi központokban és évekkel később az immunrendszer gyengülésekor aktiválódik. Ezek a lappangó vírusok különböző hatásokra – olyan betegségek, állapotok, amelyek az immunrenszer működésének gyengülését okozzák (stressz, műtéti beavatkozás, dohányzás, daganatos betegségek, HIV, szteroid kezelés, stb.) – aktív állapotba kerülnek és az idegek mentén vándorolva az idegdúchoz tartozó bőrterületen csíkszerű elhelyezkedésben kiütéseket okoznak. A betegség a kiütéses területeknek megfelelően nagy, nehezen csillapítható fájdalommal jár. Számos esetben a csillapíthatatlan fájdalom és érzékenység napokkal megelőzi a kiütések megjelenését.

Védelem gyermekvállalás előtt!

A bárányhimlő elleni oltóanyagot a kismamák a terhesség idején nem, de a terhesség előtt (minimum 1 hónappal) és a szoptatási időszak alatt megkaphatják.
Különösen lényeges olyan családokban gondoskodni a megelőzésről, ahol az anya bárányhimlő ellen nem védett – vagyis fertőzése még nem volt, és védőoltást sem kapott –, és a nagyobb gyermek közösségbe jár. A bárányhimlő gyermekközösségekben vezet legkönnyebben járványok kialakulásához, az itt megfertőzött gyermekek hazaviszik a kórokozót. Ezért a várandós nő és újszülöttjének védelme érdekében fontos a teljes család védettségének biztosítása, ez pedig leghatékonyabban oltással érhető el.
A várandósság alatt, különösen a terhesség első felében elszenvedett bárányhimlő fertőzés súlyos magzati károsodásokat okozhat, mindemellett a kismamára nézve is fokozott kockázattal jár.

1. Referencia: OEK Módszertani levele a 2014. évi védőoltásokról, Epinfo 21. évf. 3. szám, 2014. augusztus 8.

- 14 -
TÉVHITEK

A betegség kezelésével kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Érdemes figyelni arra, hogy a helyes kezelés csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát.

1. Tévhit: Nem súlyos betegség
Bár általában önmagától gyógyuló betegség, a korábban egészséges gyermekekben is kialakulhat kórházi kezelést igénylő szövődmény.

2. Tévhit: Nem kell védőoltás, át kell esni a fertőzésen
Mivel nem lehet tudni, hogy kinél alakul ki súlyos szövődményekkel járó fertőzés, fontos a betegség megelőzése. Különösen kockázatos tehát direkt fertőzöttek társaságába vinni a gyermeket azért, hogy ő is „természetesen” szerezzen védettséget.

3. Tévhit: Egy adag oltás pont elég
Ha csak egy adag oltást kap gyermekünk, könnyebben alakulhat ki úgynevezett áttöréses bárányhimlő. A szakemberek szerint az optimális védelemhez mindenképpen 2 adag vakcina szükséges.

fajatek_tevhitek.png

- 16 -
GY. I. K. Szülők által gyakran feltett kérdések

Dr. Kulcsár Andrea
Védőoltási Szaktanácsadó
Csecsemő-és gyermekgyógyász, infektológus főorvos
Egyesített Szent István és Szent László Kórház

1) A védőoltás ugyanolyan védelmet nyújt, mint a természetes bárányhimlő fertőzés (az oltott személy életre szólóan védett lesz a bárányhimlővel szemben)?

A több évtizede forgalomban lévő oltóanyaggal kapcsolatos eddigi tapasztalatok szerint a két adag bárányhimlő elleni oltás mindenképpen védelmet biztosít a fertőzés súlyos formája ellen. Az oltott páciens hosszútávon legfeljebb enyhe, szövődménymentes fertőzésre számíthat kockázat nélkül.

2) Gyermekem bárányhimlős gyerek környezetében tartózkodott (zárt térben). Mekkora az esélye, hogy ő is elkapta a bárányhimlőt?

Ha legalább egy órát tartózkodtak egy légtérben, vagy szemtől szembe érintkeztek, a megfertőződés esélye több, mint 50% és 14-21 napon belül várható a tünetek jelentkezése. Amennyiben a szülő el szeretné kerülni a fertőzést, érdemes ilyen esetben mielőbb, legfeljebb 72 órán belül beoltatni gyermekét. Ekkor vagy nem jelentkeznek a tünetek, vagy enyhe lefolyású fertőzés várható szövődmények nélkül.

3) Érdemes-e a megfertőződött gyerekek testvéreit bárányhimlő ellen beoltatni? Vagy már felesleges, mert úgyis megfertőződtek?

Amennyiben a gyermek elkapja a bárányhimlőt a közösségben (bölcsődében, óvodában, esetleg iskolában), akkor javasolt a családban élő, biztosan fertőzésre fogékony (nem volt bárányhimlős), 9 hónaposnál idősebb családtagok oltása, amennyiben a fertőzésforrással való érintkezésük kizárt, azaz nem érintkezett azzal a közösséggel, ahonnan a családtag fertőződött. Oltandó az a családtag is, aki korábban (legalább 4 hete) egy oltást kapott bárányhimlő ellen.

4) Szoptatás alatt lehet-e a kismamának oltást adni anélkül, hogy veszélyeztetnék kisbabáját?

Az oltottak nem fertőznek, semmilyen elkülönítésre nincs szükség, természetesen a szoptatás is folytatható.

5) Két adag oltás után is elképzelhető, hogy gyermekem bárányhimlős lesz?

Megfelelően tárolt és alkalmazott 2 oltást kapók esetében ennek a valószínűsége csekély. Ugyanakkor, ahogy egyetlen oltás, úgy a bárányhimlő elleni oltás sem biztosít 100%-os védelmet minden oltottban. A ritkán előforduló áttöréses (oltás ellenére kialakuló) bárányhimlő enyhe lefolyású és szövődménymentes.

6) A bárányhimlő elleni védőoltás más oltásokkal egyidőben beadható?

Igen, a kötelező és egyéb választott védőoltásokkal egyidőben adható. Javasolt még a közösségbe kerülés előtt, akár a 15. vagy a 18. havi kötelező védőoltással egyidőben beoltatni gyermekét bárányhimlő ellen.

7) Mi lesz, ha az oltott kislánynál későbbiekben terhesség alatt alakul ki bárányhimlő?

Több évtizedes tapasztalat szerint az áttöréses bárányhimlő minden esetben enyhe fertőzés. Így a terhesség alatt jelentkező fertőzés esetén is enyhe megbetegedés várható magzati szövődmény nélkül.

8) A bárányhimlő legtöbb esetben enyhe fertőzés. A biztos védettség érdekében, miért nem javasolt inkább átesni a fertőzésen?

A bárányhimlő nem enyhe betegség. Többek között a korábban ismeretlen eredetű idegrendszeri érintettséget (gyermekkori stroke), gerinc harántléziót (teljes bénulás gyulladás miatt), retina ér gyul-ladást következményes látásvesztéssel (teljes vakság!) – ma már a bárányhimlő fertőzés késői szövődményének tulajdonítják, melyek védőoltással megelőzhetőek.

9) Miért nem támogatható az egy oltással történő védekezés, hiszen egy oltás után is várhatóan enyhe fertőzésre, de élethosszig tartó biztos védettségre számíthatunk?

Minden fajta védőoltásra igaz, hogy az oltottak csekély hányada (kevesebb, mint 5%) az első oltásra nem reagál (hiszen immunrendszerünk egyéni jellemzőkkel rendelkezik). Ez előre nem kiszámítható. Az elvárható legbiztosabb védelem a fertőzés súlyos formája ellen 2 oltás után várható, ez az ajánlott alkalmazási gyakorlat.

Kedves Szülő! Ne feledje, a bárányhimlő nem is mindig olyan szelíd, 2 adag védőoltással azonban a bárányhimlő okozta kellemetlenségek, és nem ritka szövődmények biztonsággal megelőzhetőek.

Dr. Kulcsár Andrea
Védőoltási Szaktanácsadó
Csecsemő-és gyermekgyógyász, infektológus főorvos
Egyesített Szent István és Szent László Kórház

- 18 -
KAPCSOLAT Üdvözöljük a www.baranyhimlo.hu weboldalon!
Amennyiben kérdése, vagy észrevétele merülne fel az internetes oldallal vagy annak tartalmával kapcsolatban, kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk a https://www.gsk.hu/kapcsolatfelvetel.aspx oldalon keresztül.

Nemkívánt esemény (mellékhatás) jelentése
A GSK a törvényi előírásoknak megfelelően folyamatosan ellenőrzi valamennyi gyógyszerének biztonságosságát úgy a klinikai vizsgálatok során, mint a már forgalomba hozott termékek alkalmazása esetén. Ezek az információk hozzájárulnak termékeink folyamatos biztonsági felügyeletéhez.

Amennyiben termékünk alkalmazása során „Nemkívánatos eseményt” észlel, kérjük, 24 órán belül jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com e-mail címen vagy a +36/1-22-55-300 telefonszámon!

Minden jog fenntartva!
HU/VAR/0005/15a // OGYÉI eng. szám: OGYI/23453-3/2015

- 20 -
COOKIE IRÁNYELVEK

Ez a Honlap egy úgynevezett „süti” technikát is felhasználhat. A süti egy olyan kis szövegfájl, amelyet a honlap szolgáltatója helyez el az Ön számítógépének merevlemezén. A sütik további funkciókat biztosítanak a Honlap számára, illetve segítségükkel pontosabban fel tudjuk mérni a Honlap használatát. Például, a szerverünk be tud állítani egy olyan sütit, amelynek segítségével Önnek nem kell többször is megadnia jelszavát, amikor Honlapunkat kívánja meglátogatni. Bármilyen esetben is használunk sütiket, nem gyűjtünk össze olyan információkat, amelyek személyesen azonosítják Önt. Az egyetlen olyan személyes azonosító információ, amelyet a GSK közvetlenül begyűjt, az az Ön által önkéntesen megadott információ.

Önnek módjában áll engedélyeznie vagy elutasítania a sütiket. A legtöbb Internetes böngésző automatikusan engedélyezi a sütiket, de böngészője beállításainak módosításával Ön elutasíthatja ezeket, illetve, amennyiben úgy kívánja, a süti tárolását megelőzően figyelmeztetést is kaphat. Kérjük, amennyiben többet szeretne megtudni ezekről a funkciókról, és pontosítani kívánja süti beállításait, tekintse meg Internetes böngészőjének utasításait vagy segítő képernyőjét. Amennyiben úgy dönt, hogy a sütiket elutasítja, előfordulhat, hogy Honlapunk vagy más honlapok interaktív funkcióit nem tudja majd teljes egészében kihasználni.

Hozzájárulása visszavonásáról szóló nyilatkozatát kérjük, lehetőség szerint az alábbi címre /címek valamelyikére küldje meg: GlaxoSmithKline Kft., 1124 Budapest, Csörsz u. 43.

- 22 -
ADATVÉDELMI NYILATKOZAT

Adatvédelmi nyilatkozat
GSK Internet Adatvédelmi nyilatkozat
Az információk felhasználása, adatvédelem és az Internet titoktartási nyilatkozat

Az oldalról
A honlap tulajdonosa és működtetője a GlaxoSmithKline Kft (1124. Budapest Csörsz u. 43.), a továbbiakban: GSK.
Az alábbiakban a GSK adatkezelési elveiről olvashat. Kérjük gondosan olvassa el az alábbi elveket. A GSK jogosult az Adatkezelési elvek megváltoztatására, aminek esetén az új Adatkezelési elveket feltölti a honlapra. A honlap használatával elfogadja az Adatkezelési elveket, ha ezekkel nem ért egyet, kérjük ne használja az oldalt.
A GSK felelősséget vállal a weboldal látogatók személyiségi jogainak védelméért és a személyes adatok védelme kiemelten fontos számunkra.
Ne feledje azonban, hogy az interneten keresztül továbbított információk biztonsága nem biztosítható.

Személyes adatok
A GSK gyűjt személyes azonosításra alkalmas adatokat: teljes név, születési dátum, szakterület, pecsétszám, telefonszám, munkahely neve, e-mail cím de csak akkor, ha Ön önként adta meg nekünk ezen az oldalon. Ezeket az információkat az egészségügyi szakdolgozóknak szánt zárt weboldalra történő belépés céljára, a szolgáltatások színvonalának növelése, a weboldal tartalom minőségének javítása érdekében használjuk fel, illetve arra, hogy válaszoljunk a megkeresésekre, valamint rendszeres tájékoztatást küldjünk Önnek levélben és e-mail-ben. Az adatkezelés és -feldolgozás jogalapja az érintettek előzetes és részletes tájékoztatáson alapuló, határozott hozzájárulása. A személyes adatok kezelése határozatlan ideig, de legkésőbb az Ön leiratkozásáig tart.

Adatkezelő, adatfeldolgozó neve, címe, elérhetőségei: GlaxoSmithKline Kft., 1124 Budapest, Csörsz u. 43. mint adatkezelő, valamint ENEF Fejlesztési és Kereskedelmi Kft., 2151 Fót, Mária u. 14/a (OFTEX adatbázis validáció) mint adatfeldolgozó, EQ Marketing Kft., 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 42. (hírlevél küldés) mint adatfeldolgozó, ZIM Insight Reklámügynökség, 1012 Budapest, Logodi u. 34/b (hírlevél küldés) mint adatfeldolgozó. Ettől eltérő adatkezelés esetén tájékoztatást adunk, amikor Ön megadja az ehhez szükséges információkat. Ahol Ön hozzájárulását adja az adatkezeléshez, mi hasznos információkkal, hírekkel szolgálhatunk, értesíthetjük új szolgáltatásainkról, illetve kérhetjük az Ön véleményét szolgáltatásainkkal kapcsolatban, amennyiben Ön ehhez kifejezett hozzájárulását adja.

Kérjük, szíveskedjék figyelembe venni, hogy személyes adatainak megadásával Ön hozzájárul, hogy a rendelkezésünkre bocsátott információkat a fenti célokra feldolgozzuk. Ön hozzájárul, hogy a fenti célokra a GSK és a GlaxoSmithKline vállalatcsoportjai, valamint az illetékes hatóságok információt gyűjtenek vagy kutatnak feltétezett gyógyszer-mellékhatásokról és ezeket az információkat felhasználhatják és tárolhatják. A GSK által kiválasztott szolgáltatók mint feltüntetett adatfeldolgozók is használhatják és tárolhatják az Ön adatait, összhangban a GSK fenti célokkal kapcsolatban megfogalmazott utasításaival és a magyar előírásokkal.

Ebben az összefüggésben megjegyezzük, hogy az Ön adatait az Európai Unión kívüli országokban is tárolhatjuk és/vagy használhatjuk, amennyiben Ön ehhez kifejezetten hozzájárul. Bár a törvényi szabályozás az Európai Unión kívüli országokban eltérhet az európai uniós jogszabályoktól, a GSK mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje az Ön adatait, illetve, hogy azokat illetéktelenek jogtalanul használják fel.

Tájékoztatjuk, hogy ezt a honlapot és bármilyen adatbázist, amely Ön által megadott információkat tartalmaz, a GSK szerződéses európai unióbeli tárhelyszolgáltatójának szerverein tároljuk, az egyesült királyságbeli GSK által meghatározott instrukciók alapján és ezzel az adatvédelmi irányelvvel, valamint az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (A továbbiakban: "Infotv.") rendelkezéseivel összhangban.

Ön jogosult kérelmezni az adatkezelőnél tájékoztatását személyes adatai kezeléséről, személyes adatainak helyesbítését, valamintszemélyes adatainak törlését vagy zárolását. Ön jogosult másolatot kérni a GSK Önre vonatkozó adatkezelésével kapcsolatos információkról és amennyiben azok pontatlanul szerepelnek, kérheti azok helyesbítését. Az adatkezelő tájékoztatást ad az érintett általa kezelt, illetve az általa vagy rendelkezése szerint megbízott adatfeldolgozó által feldolgozott adatairól, azok forrásáról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá - az érintett személyes adatainak továbbítása esetén - az adattovábbítás jogalapjáról és címzettjéről. A tájékoztatás megtagadása esetén az Adatkezelő írásban közli Önnel, hogy a felvilágosítás megtagadására mely jogszabályi rendelkezése alapján került sor. A felvilágosítás megtagadása esetén az Adatkezelő tájékoztatja Önt a bírósági jogorvoslat, továbbá a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) fordulás lehetőségéről. Ezen kívül Önt megilleti a személyes adatai kezelése elleni tiltakozás joga is. Amennyiben a tiltakozása alapján az Adatkezelő által meghozott döntéssel nem ért egyet, úgy bírósághoz fordulhat az Infotv-ben foglaltak feltételek szerint.

Amennyiben Ön az Adatkezelőnek a kérelem tárgyában meghozott döntésével nem ért egyet, az ellen – annak közlésétől számított 30 napon belül – bírósághoz fordulhat.

Jogorvoslati lehetőséggel, panasszal, bejelentéssel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál lehet élni.

Az adatkezeléssel kapcsolatos részletes jogokat és jogorvoslati lehetőségeket az Infotv. 14. § - 23. §, valamint az 52. § - 71.§ tartalmazza.

Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
Székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.
Honlap: http://www.naih.hu
E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu

Ha kapcsolatba kíván lépni a velünk, elérhet minket postai úton: GlaxoSmithKline Kft., 1124 Budapest, Csörsz u. 43., telefonon +36-1/225-5300 vagy e-mailben: info.hungary@gsk.com.

Felhívjuk figyelmét, ha a weboldalon elérhető bármelyik funkción keresztül egy linket küld egyik ismerősének, az e-mailt úgy küldi ki a rendszer, hogy az e-mail címet nem tároljuk el a szervereken.

Személyes adatok megosztása
A GSK harmadik fél részére semmilyen célból sem ad el, ill. kölcsönöz személyes információkat. Bizonyos speciális esetekben, a következő körülmények között tesszük közzé személyes információit: (i) a jelen adatvédelmi nyilatkozatban megjelölt adatfeldolgozók jogosultak hozzáférni az adatokhoz a jelen nyilatkozatban foglalt terjedelemben. (ii) amennyiben okunk van azt gondolni, hogy személyes információk felfedése szükséges annak érdekében, hogy azonosítsuk azokat a személyeket, felvegyük a kapcsolatot azokkal a személyekkel, ill. jogi eljárást indítsunk azok ellen a személyek ellen, akik Önnek kárt okozhatnak; vagy a GSK jogaiban és tulajdonában kárt okoznak, ill. beleavatkoznak a GSK működésébe, vagy akik a honlap egyéb használóinak okoznak kárt, ill. tevékenységeikkel bárkinek is kárt okoznak. (iii) amikor a törvény szükségessé teszi, ill. amikor a törvényt betartató hatóságok kérik azt bűnügyi kivizsgálásokkal kapcsolatban, vagy amikor a polgári, ill. a közigazgatási hatóságok függő polgári ügyek és közigazgatási eljárások kivizsgálásakor kérik azt.

Nem személyes adatok
A GSK is gyűjt statisztikai célra személyes azonosításra nem alkalmas információkat az alábbi célokra: pl. a weboldal látogatók számának követése, hány felhasználó töltötte le a weboldal egyes oldalait, valamint a látogatóink internet szolgáltatóinak domain nevét. Ezeket a statisztikai információkat arra használjuk, hogy megértsük, hogyan használják látogatóink weboldalainkat, ezáltal javítva szolgáltatásainkat. Ezeket az adatokat más GSK vállalatokkal is megoszthatjuk. Ebben a folyamatban személyes adatokat nem osztunk meg.

IP-címek használata
Az IP cím (Internet Protokol cím) olyan számsor, amely az internetszolgáltatóhoz, vagy a helyi hálózathoz (LAN), vagy a széles területre kiterjedő hálózathoz (WAN) történő kapcsolódás során számítógépét azonosítja. Az IP cím alapján a web szerverek automatikusan azonosítják számítógépét, amíg Ön online kapcsolatban van.
A GSK a rendszeradminisztráció, és az oldalhasználat ellenőrzése céljából gyűjthet IP címeket. Személyes információgyűjtés céljából általában nem rendeljük hozzá a felhasználókat az IP címekhez, ami azt jelenti, hogy ugyan minden felhasználót feljegyzünk, de a felhasználó anonim marad. Az IP címeket abban az esetben használjuk a felhasználók azonosítására, ha szükségesnek véljük az oldal használati feltételeinek betartatását, szolgáltatásunk, weblapunk, ill. egyéb felhasználóink védelmét.

Felelősség
A Honlap használatából eredő kockázatot Ön viseli. Az információk változtatás nélkül kerülnek fel a Honlapra, és technikai pontatlanságokat vagy nyomdai hibákat is tartalmazhatnak. GSK fenntartja magának a jogot, hogy bármikor, előzetes értesítés nélkül kiegészítse, törölje vagy módosítsa a Honlapon található információkat.

GSK nem vállal garanciát, beleértve, de nem kizárólagosan a Honlapon található információknak vagy tartalomnak bármilyen konkrét célra való alkalmazhatóságáért, valamint megfelelőségéért, továbbá használatáért.

GSK nem vállal felelősséget bármilyen fajta, a Honlapon megjelenő információval vagy tartalommal okozott károkért, BELEÉRTVE, DE NEM KIZÁRÓLAGOSAN, a közvetlen, közvetett, következményekből eredő vagy előre nem látható károkat. Jelen felelősséget kizáró, illetve korlátozó rendelkezés nem érinti a szándékosan okozott, továbbá emberi életet, testi épséget vagy egészséget megkárosító szerződésszegésért való felelősséget.

GSK nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyek a Honlap létezéséből, használatából, használatra képtelen állapotából, nem megfelelő működéséből, meghibásodásából, teljes egészére vagy csak egy részére vonatkozó - akár előzetes értesítés nélküli - szüneteltetéséből, illetve a teljes leállításából, eredően, továbbá vonal- vagy rendszerhibából, esetlegesen általa hordozott vírusból, vagy az adatok bárki által történő illetéktelen megváltoztatása következtében keletkeztek.

A forgalomba hozatali engedély jogosultjaként kötelesek vagyunk minden olyan nem kívánatos eseményt, amely a készítményeink használata során előfordul, kivizsgálni és továbbítani az illetékes hatóságoknak. Annak érdekében, hogy ezen kötelezettségünknek eleget tegyünk felvehetjük Önnel a kapcsolatot a meghagyott e-mail címen (vagy más elérhetőségén). Az adatokat azonban semmilyen esetben nem adjuk át harmadik személynek üzleti célokra való felhasználásra. Önnek jogában áll az adatainak felhasználására vonatkozóan hozzájárulását bármikor visszavonni e-mail formájában.

Linkek más webhelyek
Felhasználóink számára nyújtott szolgáltatásunk keretében a GSK különböző linkeket kínál egyéb GSK és további harmadik fél weboldalainak elérésére. Az itt leírt adatvédelmi irányelvek ezen oldalakra nem vonatkoznak. Kérjük, ellenőrizze azoknak a weblapoknak a jogi és titoktartási előírásait, amelyeket linkjeinken keresztül látogatni kíván.

Biztonság
A GSK szabványnak megfelelő tűzfallal és jelszó védelemmel ellátott biztonsági adathálózatot működtet. A GSK biztonsági intézkedései segítségével mindent megtesz azért, hogy az ellenőrzése alatt álló felhasználói adatok elvesztését, helytelen használatát, ill. megváltoztatását kiküszöbölje. A lent kiemelt esetektől eltekintve, kizárólag csak az arra jogosult alkalmazottaknak van hozzáférése az Ön által megadott információkhoz. Ezen túlmenően szigorú szabályok vonatkoznak azokra a GSK alkalmazottakra, akiknek vagy a felhasználók információinak adatbázisához, vagy a szolgáltatásokat működtető szerverekhez van hozzáférésük. Mivel azonban nem garantálható, hogy az adatok nem tűnnek el, helytelen felhasználásuk, valamint megváltoztatásuk nem következik be, megteszünk minden erőfeszítést annak érdekében, hogy megelőzzük e szerencsétlen történéseket.

Lépjen kapcsolatba velünk
Az Önnel kapcsolatos nálunk tárolt információiról másolatot kérhet, ill. bármikor visszavonhatja információinak a fent említett módon történő felhasználásra vonatkozó beleegyezését, címünkre eljuttatott felkeresésével.

Módosítások
Alkalmanként módunkban áll megváltoztatni jelen Adatvédelmi Nyilatkozatunkat. Amennyiben lényegbevágó változtatásunkat hajtunk végre, ezekről értesítést is közölhetünk Honlapunkon. Szeretnénk javasolni, hogy időnként tekintse át újra jelen Adatvédelmi Nyilatkozatunkat annak érdekében, hogy naprakész tájékoztatást kaphasson arról, hogy milyen módon próbáljuk megvédeni az általunk begyűjtött személyes azonosító információkat. Honlapunk folyamatos használatával Ön elfogadja Adatvédelmi Nyilatkozatunkat és az általunk végrehajtott változtatásokat is.

Kapcsolat
Örömmel fogadjuk Adatvédelmi Nyilatkozatunkkal kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait és kéréseit, melyeket az alábbi címre várjuk:
GlaxoSmithKline Kft (1124. Budapest Csörsz u. 43.).
e-mail: info.hungary@gsk.com

Adatvédelmi nyilvántartási szám:
NAIH-78264/2014.

HU/COM/0023/12(1) Az anyag aktualizálásának dátuma: 2014.09.15.

- 24 -
JOGI NYILATKOZAT

A használat feltételei
Amennyiben nem ért egyet a jelen nyilatkozat tartalmával, kérjük ne használja a honlapot. A jelen honlapot ("Honlap") látogató felhasználók saját felelősségükre használják. A Honlap látogatásával Ön elfogadja az alábbi feltételeket, amelyeket a GlaxoSmithKline Gyógyszer- és Egészségvédelmi Termékek Korlátolt Felelősségű Társaság (1124 Budapest, Csörsz u. 43.) ("GSK") bármikor jogosult egyoldalúan megváltoztatni.

Információk
A GSK minden ésszerű erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a Honlapon közölt információk naprakészek, valóságnak megfelelőek és pontosak legyenek. Annak ellenére, hogy a Honlap oldalai hozzáférhetőek bármely ország felhasználói számára, a közölt információk kizárólag Magyarország területén érvényesek.

Védjegyek, domain nevek, szerzői jog és az információk tulajdonjoga
A bejegyzett védjegyek, márkanevek és domain nevek minden esetben az azokat bejegyző cégek kizárólagos tulajdonát képezik. A GSK által bejegyzett védjegyeket, márkaneveket és domain neveket senki sem jogosult üzleti céllal használni, illetve mindenki köteles tartózkodni a GSK jó hírnevének megsértésétől.

A Honlapon, illetve azzal összefüggésben használt valamennyi szövegen, videón, képen és más tartalmon, továbbá az e tartalmak rendszerezésével és kiválasztásával kapcsolatos képi és technikai megoldásokon fennálló valamennyi szellemi alkotáshoz fűződő jog – különösen, de nem kizárólag szerzői és védjegyjogok, a doménnevekhez fűződő jogok valamint a know-how – kizárólagos jogosultja a GSK. A Honlapon található bármely tartalom kereskedelmi célból megvalósuló, online, illetve bármely digitális vagy analóg adathordozó útján (pl. CD, DVD, BLUE-RAY, HD-DVD, VHS, MINI-DV kazetta stb.) történő felhasználása, így különösen forgalomba hozatala, illetve bármely formában történő terjesztése vagy értékesítése szigorúan tilos.

A GSK a Honlapon megjelent információkkal kapcsolatos minden további jogát fenntartja.

A honlapon közzétett cikkek, fotóművészeti alkotások, egyéb szerzői művek csak a GSK vagy a forrásként megjelölt szerző, illetve a kiadó írásbeli engedélyével többszörözhetőek, közvetíthetőek a nyilvánosság felé, tehetőek nyilvánosság számára hozzáférhetővé más médiumokban[Szjt. 36. § (2)].

Hivatkozások, linkek
Ha Ön a Honlap elhagyásával más internetes honlapra lép át, ezen oldalakon a jelen feltételektől eltérő feltételek érvényesek, továbbá ezen más honlapokon közölt információk helyességéért a GSK abban az esetben sem vállal felelősséget, ha a Honlapon található hivatkozással jutott oda.

Az adatok biztonsága
A Honlap bizonyos részeinek megtekintéséhez azonosításra szolgáló információkat kell megadnia, amivel Ön hozzájárulását adja ahhoz, hogy adatait azonosítása céljából a GSK felhasználja. A GSK a birtokába került adatokat kizárólag azonosítási célra használja, harmadik személy részére külön hozzájárulás nélkül nem adja tovább és nem teszi hozzáférhetővé, valamint azokat elkülönítve és titkosítva tárolja. Kérjük, olvassa el az adatvédelmi nyilatkozatot, mielőtt személyes adatait a rendelkezésünkre bocsátaná.

A Honlapot látogatóktól származó visszajelzések
A GSK a részére a Honlapot látogatók által elküldött információkat nem őrzi meg.

Felelősség
A Honlap használatából eredő kockázatot Ön viseli. Az információk változtatás nélkül kerülnek fel a Honlapra, és technikai pontatlanságokat vagy nyomdai hibákat is tartalmazhatnak. GSK fenntartja magának a jogot, hogy bármikor, előzetes értesítés nélkül kiegészítse, törölje vagy módosítsa a Honlapon található információkat.

GSK nem vállal felelősséget, beleértve, de nem kizárólagosan a Honlapon található információknak vagy tartalomnak bármilyen konkrét célra való alkalmazhatóságáért, valamint megfelelőségéért, továbbá használatáért.

GSK nem vállal felelősséget bármilyen fajta, a Honlapon megjelenő információval vagy tartalommal okozott károkért, BELEÉRTVE, DE NEM KIZÁRÓLAGOSAN, a közvetlen, közvetett, következményekből eredő vagy előre nem látható károkat.

GSK nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyek a Honlap létezéséből, használatából, használatra képtelen állapotából, nem megfelelő működéséből, meghibásodásából, teljes egészére vagy csak egy részére vonatkozó - akár előzetes értesítés nélküli - szüneteltetéséből, illetve a teljes leállításából eredően, továbbá vonal- vagy rendszerhibából, esetlegesen általa hordozott vírusból, vagy az adatok bárki által történő illetéktelen megváltoztatása következtében keletkeztek. Jelen felelősség-kizárás, illetve -korlátozás nem vonatkozik a GSK által szándékosan okozott, továbbá emberi életet, testi épséget vagy egészséget megkárosító szerződésszegésért való felelősségre.

Kapcsolat:
Amennyiben bármely kérdése, észrevétele van, kérjük az alábbi elérhetőségeken forduljon hozzánk:

GlaxoSmithKline Gyógyszer-és Egészségvédelmi Termékek Korlátolt Felelősségű Társaság, 1124 Budapest, Csörsz utca 43., vagy az info.hungary@gsk.com e-mail címen.

HU/COM/0004/14 Az anyag aktualizálásának dátuma: 2014.09.30. Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2015.08.30.

- 26 -
A Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlásával.

Minden jog fenntartva!

HU/VAR/0005/15a // OGYÉI eng. szám: OGYI/23453-3/2015 // Az anyag lezárásának dátuma: 2015.07.17.
Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2016.07.17. // © 2001-2015 GlaxoSmithKline plc.